Новини

Композитний басейн – об’єкт нерухомості

Композитный бассейн – объект недвижимости

Такий величезний асортимент басейнів пропонують продавці в магазинах, що у покупців просто розбігаються очі. Крім форми, розмірів, кольору та ціни, вибрати треба за матеріалом виготовлення. Басейни бувають пластиковими, металевими, скловолоконними, композитними та навіть керамічними. Як правило, у виробництві найчастіше використовують полімери. Природно, у покупців виникають питання. Найбільш популярний – чим композитний басейн відрізняється від скловолоконного. Адже візуально чаші ідентичні, а ціна першого у 2-3 рази більша, ніж у другого.

 

Композитний басейн: матеріал виготовлення, особливості

 

Композит – це матеріал, що має у своїй основі кілька наповнювачів, що відрізняються за хімічними або фізичними властивостями. Так званий бутерброд із різних за структурою матеріалів. До складу композитного басейну входять:

 

  • Склопластики. Полімерні матеріали на основі неорганічного скла, які виконують армуючу функцію при виготовленні різноманітних конструкцій.
  • Вуглепластики. Полімери на основі вуглецевих волокон. Поряд із легкістю, матеріал дуже міцний і позбавлений крихкості.
  • Органопластики. Композити з органічних наповнювачів мають високу стійкість до динамічних і статичних навантажень. Саме вони захищають басейн від будь-яких фізичних ушкоджень.
  • Прес-порошки та смоли на основі полімерів. Складові компоненти композитів грають роль сполучної ланки між основними наповнювачами.
  • Керамічні наповнювачі. Використовують у виробництві керамічних басейнів. Досить зробити лише один шар із керамічних дисперсних частинок (керметів), щоб у рази підвищити басейну стійкість до деформації та провідності тепла.

Композитный бассейн – объект недвижимости

Чому композитні басейни відносять до об’єктів нерухомості

 

Пластики, як і композити, належать до будівельних матеріалів. Але пластикові басейни є елементом декору на заміській ділянці. А композитний басейн це об’єкт нерухомості. Вся справа у довговічності. Як і чаші з бетону, композитні конструкції мають високий показник стійкості до зношування. У середньому ці мінімум 25 років. Зауважте, саме такий гарантійний термін дають компанії-виробники басейнів, що поважають себе.

Композитный бассейн – объект недвижимости

За фактом термін експлуатації може бути 50 і навіть 100 років. Все залежить від умов монтажу та правильності використання басейну. Наприклад, у сейсмічній зоні термін придатності чаші скорочується вдвічі. Щоб цього уникнути, треба виготовити спеціальну подушку під чашу та виконати обсипання. Чого багато будівельників просто не роблять. До речі, саме цей факт незнання чи небажання стає першим кроком до мимовільної руйнації басейну.

 

Переваги та недоліки композитних басейнів

 

Міцності чаші вистачає для того, щоб встановлювати її в котлован без спеціальної підготовки. Щоправда, це стосується ґрунтів без сейсмічної активності та підземних вод. Композитний басейн у рази міцніший і довговічніший за будь-які аналоги, присутні на ринку. Самі чаші дуже важкі, оскільки товщина стін конструкції 10-15 мм. До переваг можна додати:

 

  • Високі теплоізоляційні показники. Чаша із композитів утримує тепло води всередині. А це економія на електриці.
  • Ідеально гладкі стінки усередині чаші. Найменше прилипає бруду і не створюються умови для зростання рослинності. Це економія на обслуговуванні.
  • Висока міцність та жорсткість конструкції. Композитний басейн можна використовувати цілий рік. Вода в чаші, при замерзанні, перетворюється на ковзанку, наприклад.

Композитный бассейн – объект недвижимости

Якщо торкнутися недоліків, то є проблема із встановленням габаритних композитних басейнів усередині будівлі. Чаші виготовляються у заводських умовах. Великі конструкції неможливо протиснути у дверні або віконні отвори. Що унеможливлює монтаж вічного басейну всередині приватного будинку або нежитлового приміщення.