Новини

Плавальний олімпійський басейн: розмір, фото

Олімпійський басейн – це професійна гідротехнічна споруда для тренувань і змагань у водних видах спорту. Плавання різними стилями, стрибки в воду, поло, регбі, підводний спорт – пряме призначення таких споруд. Плавальний олімпійський басейн – відмінне рішення для спортсменів і новачків.

За розмірами, споруди бувають 25 і 50-метрові. Ширина басейнів, варіюється від 11 до 25 метрів (залежить від кількості плавальних доріжок). Глибина коливається в межах 1,2-6 метрів, в залежності від призначення басейну. Професійним вважається будівля розміром 50х25 метрів. Любителям досить 25-метрової конструкції в довжину і 6-8 метрів в ширину.

Плавальний олімпійський басейн: види

  • Відкритий басейн. Спорудження відбудовується на вулиці, під відкритим небом. Експлуатується лише в літній період. По закінченню сезону басейн консервують, або використовують під каток. Відкриті басейни виготовляють з бетону або композитних матеріалів. Термін служби у подібних споруд 25-50 років. При консервації, з ємності відкачується вода, а басейн закривають зверху спеціальним захисним накриттям (плівка, ролет).

Плавальний олімпійський басейн: розмір, будівництво, фото

  • Криті басейни. Спорудження відбудовується всередині будівлі. Використовується такий басейн цілий рік. Виготовляють криті конструкції з бетону або поліпропілену (пластика). Термін служби басейнів 15-50 років, в залежності від умов експлуатації.

Плавальний олімпійський басейн: розмір, будівництво, фото

  • Мобільні басейни. Розбірні конструкції (панельні, пластикові) використовуються в курортних зонах відпочинку. Швидка збірка-розбирання і легке транспортування – переваги мобільних споруд. Термін служби басейнів 5-25 років, в залежності від умов експлуатації.

Плавальний олімпійський басейн: розмір, будівництво, фото

  • Універсальні басейни. Інакше, конструкції називають трансформуються спорудами. Це класичний відкритий басейн з розсувним павільйоном. Використовується універсальна конструкція цілий рік. У літню пору, басейн прогрівається за рахунок сонячного світла. На зиму, завдяки розсувному павільйону, конструкція перетворюється в критий басейн. Подібні споруди обладнають спеціальними нагрівачами води. Будують універсальні басейни з бетону, композитних матеріалів, пластику і нержавіючої сталі. Термін служби залежить від умов експлуатації та будівельних матеріалів: 15-50 років.

Плавальний олімпійський басейн: розмір, будівництво, фото

Плавальний олімпійський басейн: класифікація

За способом забору та подачі води, споруди бувають переливними і скіммерние. Відмітна особливість басейнів у вартості будівництва і обслуговування.

  • Переливний плавальний олімпійський басейн. Вода в чаші знаходиться на одному рівні з верхньою кромкою бортів. На самих бортах, по всьому периметру, встановлені спеціальні решітки, які при підвищенні водотоннажності в басейні відбирають надлишки води. За спеціальним канавкам під гратами, вода перетікає в накопичувальну ємність, встановлену в технічному приміщенні. Далі, вода проходить фізичну і хімічну очистку і насосом подається назад в басейн, через дюзи, встановлені на дні чаші або в бортах. Більшість громадських споруд виготовляють по переливні принципом. Будівництво обходиться дорожче, але ефективність очищення води на високому рівні. Адже сміття і грязь завжди скупчуються у верхніх шарах води.

Плавальний олімпійський басейн: розмір, будівництво, фото

  • Скіммерний плавальний басейн. Рівень води в подібних спорудах знаходиться нижче бортів (15-25 см). Забір води з басейнів виконується через скімери (спеціальні вікна в стінах чаші). Відібрана вода надходить в систему очищення і нагріву і, під тиском насосного обладнання, подається назад в басейн, через дюзи.

Плавальний олімпійський басейн: розмір, будівництво, фото