Новини

Якщо хочеш бути здоровим? Закаляйся!

«І холодною водою обливайся!», – Співається у відомій пісні. Слово «загартовування» означає надання якого-небудь речовини властивостей більшої твердості. Термін був запозичений медициною і тепер означає метод фізіотерапії по впливу на організм людини різними природними чинниками (вода, температура, повітря, тиск), з метою підвищення його стійкості до впливу несприятливих наслідків цих факторів.

Холод – це нормально

68_1Виявляється, здатність витримувати морозну зиму і спекотне літо, пережити низький тиск і високу вологість закладена в кожному з нас з народження. Загартовування варто розуміти не як екстремальні заходи для тренування організму, а як метод розкрити вроджені адаптаційні можливості організму і наблизити спосіб життя людини до його природному.

Загартована людина легше адаптується до перепадів температури. У нього стабільна психіка і висока стійкість до стресів. Тому працездатність, в порівнянні з іншими членами колективу, стає вище. М’язи приходять в тонус, стан шкірних покривів поліпшується і особа має свіжий, здоровий вигляд.

Залежно від видів впливу, розрізняють: загартовування повітрям, водою, високими температурами в парній, сауні і загартовування сонцем.

Загартовування повітрям означає піші прогулянки далеко від міського пилу. Завдяки відвідуванню парних, лазень і саун людина вчиться переносити навантаження високих температур. Загартовування сонцем полягає в отриманні організмом необхідної кількості сонячних променів, під впливом яких в тілі людини виробляється вітамін D. Загартовування водою має на увазі і обтирання вологим рушником, натирання снігом, контрастний душ і купання в холодній воді.

Правила загартовування

68_3Незаперечна користь загартовування доведена численними науковими дослідженнями і медичними спостереженнями. Але щоб отримати благо для свого організму необхідно запастися терпінням і дотримуватися таких правил.

 Перше і найголовніше умова – це поступовість. Збільшувати тривалість процедур і знижувати температуру води, щоб довести до потрібних значень, може знадобитися від 4-6 місяців до одного року. Наприклад, обливання холодною водою краще починати влітку. Найперші дні можна використовувати воду комфортної температури – близько 35 ° C. Поступово знижуючи температуру можна дійти до 10 ° C. Ваше бажання стати здоровим здійснитися набагато швидше, якщо ви будете поєднувати загартовування з плаванням в басейні. Сонце, повітря і власний басейн у дворі вашого будинку – це вже половина успіху! Адже плавати в басейні не просто приємно, а дуже корисно і дорослим, і дітям. Залишилося дотриматися умови №2.

68_4Другою важливою умовою є регулярність. Ефект від тренувань і процедур стане помітний лише при систематичних заняттях. В цьому випадку організм звикає до навантажень і перебудовується в потрібному напрямку. Слід знати, що короткі, але часті впливу набагато ефективніше, ніж тривалі, але рідкісні. Якщо вам захочеться розслабитися і зробити перерву, пам’ятайте, що оздоровчий ефект, який ви з великими труднощами напрацювали за останні 2 3 місяці, може пропасти через 3-4 тижнів після припинення тренувань.

Наступна умова – індивідуальність. Режим тренувань для маленької дитини, дорослого чоловіка або жінки пенсійного віку буде істотно відрізнятися. Тому рекомендуємо перед початком процедур проконсультуватися з лікарем.

Різноманітність, як необхідна умова загартовування, має на увазі використання всіх видів енергій природи: сонце, повітря, вода. Тому плавання в басейні в поєднанні з іграми або прогулянками на свіжому повітрі і прийняття сонячних ванн принесуть набагато більше і задоволення, і користі.

Купання в холодній воді

Лікарське обстеження любителів зимового плавання протягом двох років показало скорочення загальної кількості хронічних захворювань, а так само зменшення частоти респіраторних вірусних інфекцій в 5 разів.

Якщо ви тільки почали освоювати «моржування», то перед зануренням в басейн з холодною влдой необхідно зробити енергійну зігріваючу розминку. Перш ніж зануритися повністю – змочіть руки, обличчя, ноги, живіт і спину. Зазвичай «моржі» не поринають з головою, а інтенсивно плавають. Дуже важливо після купання швидко витертися насухо. Розтирати потрібно роблячи руху від периферії до серця, а груди і живіт – за годинниковою стрілкою. Потім швидко одягнути теплий одяг.

У перший рік тривалість купання у водоймі з холодною водою не повинна перевищувати 25 секунд. Тільки після 3-5 років тренувань ви зможете без загрози для здоров’я купатися до 1,5-2 хвилин. У найбільш холодні місяці досить плавати через день. При дотриманні правильного режиму навантажень плавання в холодній воді стане для вас приємною потребою, приносить сили, бадьорість і гарний настрій.

Температура води

ЧАС

Слабозагартовані купаються до 1 року)

Середньозагартовані (купаються 1-3 роки)

Найбільш загартовані (купаються 3-5 років і більше)

2

5 – 20 с 30 – 40 с 1 хв. – 1 хв. 40с

4

5 – 25 с 35 – 60 с 1 – 2 хв.

7

10 – 30 с 40 с – 1 хв. 20 с

1 хв. 30 с – 3 хв.

11 10 – 45 с 1 – 2 хв.

2 хв. 10 с – 3 хв. 30 с

13 15 – 50 с 1 – 2 хв. 30 с

2 хв. 40 с – 4 хв. 30 с

15

15 – 60 с 1 хв. 15 с – 3 хв. 20 с

3 хв. 30 с – 6 хв.

19

30 с – 2 хв. 2 хв. 30 с – 7 хв.

8 – 11 хв.

23

1 – 4 хв. 6 – 17хв.

19 -25 хв.

Компанія Б.Н.В. пропонує можливість побудувати або купити басейн у Києві, Дніпрі, Львові, Запоріжжі та інших містах України. Низька ціна на композитні, скловолоконні, бетонні басейни є найкращим пропозицією від виробника. До 31 грудня 2016 року діють акційні пропозиції з 10%, 15% і 20% знижкою. При замовленні бетонного басейну систему фільтрації ви отримуєте в подарунок! Плавати в басейні взимку і влітку, щоб поліпшити здоров’я, можна якщо ви вирішили купити басейн зі знижкою прямо зараз. Хочете дізнатися більше про акції та вигідні умови покупки, телефонуйте за номером гарячої лінії 0-800-502-901.