Новини

Як побудувати басейн

Як побудувати басейн недорого і швидко – питання, яке викликає інтерес у власників приватних будинків і заміських дач, які вирішили відкрити сезон купання поблизу житла. Рішення готове, в статті читач дізнається, як реалізувати власний проект з будівництва штучної водойми.

Вміння і знання

У будівництві потрібні знання, інакше без послуг підрядників не обійтися. Перед тим, як побудувати басейн своїми руками, експерти рекомендують скласти план будівництва і кошторис витрат з докладним описом кроків виконання завдання.

Як показує практика, будівництво водойми відбувається в два етапи: підготовка котловану і створення форми басейну. Перший крок простий, слідуючи алгоритму, власник ділянки виконує завдання по організації місця для чаші. Для другого кроку знадобиться більше знань і досвіду. Адже придумати вид басейну, створити креслення і макет, розрахувати витратні матеріали і зібрати кращий проект, під силу тільки досвідченим будівельникам. Експерти рекомендують другий крок довірити підрядчику – купити готову чашу з пластика у заводу-виготовлювача, а заощадити на будівництві котловану.

Як побудувати басейн

як побудувати басейн своїми рукамиВизначившись з місцем установки, власнику належить підібрати на сайті виробника пластикову чашу і, орієнтуючись на фізичні розміри басейну, почати розмітку котловану. Матеріал поліпропілен, з якого виготовляється чаша на заводі, міцний і стійкий при зсувах ґрунту, однак в будівництві прийнято робити стяжку і виконувати обсипання.

Знаючи фізичні параметри чаші, приступайте до риття, свідомо розширивши і поглибивши котлован на півметра. Перед тим, як побудувати басейн, експерти рекомендують вирішити питання з риттям – завдання здійсненне вручну, або за допомогою екскаватора. Перший варіант дешевше і якісніше, тому що після ковша екскаватора доведеться вирівнювати дно і стіни котловану, підганяючи під необхідні розміри.

Первинна підготовка

як зробити басейнЗа технологією, басейн із пластику встановлюється на опорну армовану плиту. Тому власнику належить виконати первинну підготовку дна басейну. Котлован засипається щебенем 20 сантиметровим шаром, який треба вирівняти за рівнем. Звірку кладеться 15-сантиметрова армована плита. Альтернатива – встановлюється вручну арматура і заливається 15-сантиметровий шар бетону.

Насамперед встановлюється і вирівнюється чаша басейну, після чого підводиться водопостачання і електрику. У зворотному порядку маніпуляції виконувати не рекомендується, так як після установки пластикового басейну в котлован, у власників виникають нові ідеї, що вимагають змін в плані дій.

Діловий підхід

У жодній інструкції про те, як зробити басейн власноруч, не описаний алгоритм обсипання. За технологією, заповнення водою пластикового басейну і обсипання виконуються одночасно. Тиск на стіни чаші з обох сторін має бути рівномірним. Басейн обсипається гарцовки, яка рясно поливається водою.

Для створення пляжної зони потрібно зробити армпояс. Басейн ушляхетнюється натуральним каменем і плиткою. Остаточна обробка навколо чаші реалізується за допомогою тротуарної плитки або терасною дошкою.