Новини

Басейн догляд – правила обслуговування басейнів

Власний басейн – це здорово. Комфортний відпочинок, плавання і гри на воді, неодмінно принесуть задоволення дорослим і дітям. Але, де б, ні встановили басейн, в приміщенні або на вулиці, уникнути засмічення не вийде. Вимагає басейн догляд. Правила обслуговування басейнів і методика представлені в нашому огляді.

Крім двох ручних способів очищення (хімічна обробка і механічна), є комплексне рішення – професійне навісне обладнання. Подібні рішення покликані знизити забруднення води в басейнах. Але провести повне знезараження і чистку чаші, оснащення не в силах. Потрібно фізичне втручання людини.

Басейн догляд - правила обслуговування басейнів

Басейн догляд – правила обслуговування басейнів

Хімічні засоби очищення призначені для знезараження води, ліквідації жирових плям і водоростей, підтримки кислотно-лужного балансу. Відповідно, власник басейну набуває 3 види хімічних складів.

Знезараження.

Використовується хлор, бром, активний кисень і всілякі суміші, що включають перераховані компоненти.

Басейн догляд - правила обслуговування басейнів

  • Хлор вважається кращим рішенням в плані цінової доступності. Випускається в порошках, капсулах і таблетках. Поряд з високою ефективністю, хлор, при неправильних дозах, не безпечний для людей. Важливо дотримуватися інструкції до застосування і не перевищувати зазначену дозу.
  • Бром коштує дорожче, але повністю безпечний для людей. Використовується для знезараження води в олімпійських басейнах (довжина понад 25 метрів).
  • Активний кисень – відмінне рішення для хімічної чистки води. Сильний окислювач працює ефективніше хлору, але сильно змінює склад води, схиляючи показник pH в кислу сторону.

Ліквідація жирів і помутнінь води.

Використовуються коагулянти – нешкідливий хімічний склад, здатний притягувати до себе молекули жиру і мікроскопічний сміття. Результат реакції – поява в воді дрібних пластівців, усунути які допоможе фільтраційним устаткуванням.

Підтримка кислотно-лужного балансу.

Продавці басейнів настійно рекомендують щотижня вимірювати pH води. Для цього в магазинах продають набір тестів. Альтернатива – лакмусові папірці з аптеки. Оптимальний показник pH – не більше 7.4. Для підвищення або зниження кислотності використовують відповідні склади.

Басейн догляд - правила обслуговування басейнів

Ліквідація водоростей.

Краще, ще до появи зелених наростів на стінках чаші, прикупити і використовувати хімічний препарат проти водоростей. Якщо цього не зробити, і допустити утворення рослинності, то процес ліквідації стане для власника басейну обтяжливим.

Догляд за басейном: механічна обробка

Для чищення басейну від сміття на поверхні, знадобиться спеціальний сачок з телескопічною ручкою. Пройшовшись по периметру басейну, власнику знадобиться операція з вилучення з поверхні води листя, фантиків та іншого сміття. Процедура проста і не вимагає багато часу.

Басейн догляд - правила обслуговування басейнів

А ось почистити дно басейну, на якому накопичився важке сміття і пісок, непросто. Знадобиться спеціальний гідропилососа. Пристосування продається в комплекті з компресором, або без нього. У другому варіанті, пилосос підключається до насоса скиммера. В інструкції до обладнання є алгоритм, як чистити басейн. Догляд, правила обслуговування басейнів, підключення тощо.

Басейн догляд - правила обслуговування басейнів

Альтернатива – запрошення фахівців ззовні. За механічне чищення басейну доведеться заплатити, зате ефективність буде значно вище. Професіонали знають свою справу і швидко виконають роботу.