Новини

Акриловий басейн: властивості і технології

Застосування акрилових синтетичних волокон при будівництві басейнів призвело до того, що на ринку з’явилася нова назва – акриловий басейн. Однак експерти запевняють, що це тільки компонент, застосовуваний у виготовленні скловолоконних, композитних і керамічних басейнах.

Акриловий басейн – внесення ясності

Акриловий басейнАкрил – єдиний полімерний матеріал, що вміє фарбуватися без проблем. Тому, поряд з міцністю і стійкістю до вигоряння на сонці і перепадів температур, акрил зацікавив виробників басейнів, бажаючих надати чаші привабливий зовнішній вигляд. Акриловий басейн – оманливе назву для покупця, адже чаші виготовляються з десятка композитних матеріалів, які укладаються шарами і проходять температурну обробку.

Пропонуючи покупцеві купити акриловий басейн, виробник має на увазі, що внутрішня сторона чаші оснащена барвистим і міцним покриттям, що виключає налипання бруду або скупчення мікроорганізмів. А ось виготовити виріб з акрилу не вийде. Міцний акрил крихкий і без армуючих ниток, якими посилюються композитні і скловолоконні басейни, чаша розсиплеться на мільйони осколків при фізичному ударі.

Технологія виготовлення акрилового басейну

Чим більше габарити чаші, тим товщі підбирається шар акрилового листа. Збільшення товщини гарантує цілісність конструкції при спробі деформації чаші зсередини. Наприклад, замерзла в басейні вода перетворюється в лід, яким властиво розширюватися. Акрилове покриття приймає першим удар.

Акрил стійкий до впливу хімічних реагентів, що застосовуються для ліквідації бактерій і мікроорганізмів в басейні по закінченню сезону купання. Однак виробники, прагнучи захистити чашу і продовжити терміни експлуатації на десятиліття, покривають басейн зсередини спеціальним водовідштовхувальним лаком, який за фізико-хімічними властивостями не поступається акрилу і грає роль додаткового захисного шару.

Переваги та недоліки акрилових басейнів

Акриловий басейнЗібрана в заводських умовах з композитних матеріалів чаша вважається закінченим продуктом, що не вимагає додаткової обробки при монтажі басейну в котлован. Установка і запуск вироби в роботу забирає у будівельників 4-5 днів, які йдуть в основному на вирівнювання дна монтажної ями, обсипання чаші і підключення каналізації.

Композитні басейни дозволено переносити на інше місце монтажу – цілісність конструкції гарантується. При бажанні замовника, акрилові чаші модернізуються установкою гідромасажного обладнання, яке перетворює басейн в джакузі. У зимовий час, при мінусовій температурі, вода замерзає, перетворюючи басейн для плавання в каток.

У виробів з акрилу недолік – неможливість створити чашу по кресленнях замовника. Для виготовлення міцних і надійних чаші технологія вимагає використання форм, на які за принципом бутерброда накладаються шари композитних матеріалів. Тому покупцеві, який мріє побудувати басейн під ключ за власними кресленнями, доведеться шукати рішення серед поліпропіленових або бетонних конструкцій.