Новини

Як знизити витрати на обігрів води і купатися цілий рік?

Висока вартість тарифів на газ і електроенергію змушує шукати розумні способи підтримки оптимальної температури води в басейні. Про спосіб, що дозволяє скоротити витрати на обігрів води в басейні в 5-8 разів наша стаття.

Тепловий насос і принцип його роботи

32_1Тепловий насос є другим по економічності способом нагріву води після сонячного колектора. Ефективність даного агрегату, на відміну від геліосистеми, не залежить від погодних умов і тривалості світлового дня. В основі його роботи лежить цикл Карно. Вода обігрівається за рахунок перетворення тепла з навколишнього середовища: ґрунту, повітря, води.

На відміну від звичайного електрообігрівача, тепловий насос, споживаючи 1-1,24 кВт, видає тепла на 5,5-6 кВт, тим самим заощаджуючи до 80% електроенергії.

Розрахувати необхідну потужність і правильно вибрати тип теплового насоса здатні тільки кваліфіковані фахівці. При правильному налаштуванні витрати на придбання обладнання окупляться через 3-5 сезонів. Щоб система працювала раціонально, довіряйте проектні роботи тільки спеціалізованим компаніям з продажу басейнів. У компанії Б.Н.В. ви зможете купити будь-який тип басейну і укомплектувати його необхідним нагрівальним обладнанням. Фахівці компанії здійснять установлення всіх комунікацій для басейну в будь-якій точці України.

Види теплових насосів

Залежно від середовища, у якого насос отримує низькопотенційну енергію, розрізняють наступні системи для обігріву басейнів:

  • Тепловий насос системи вода-вода,
  • Тепловий насос системи ґрунт-вода,
  • Тепловий насос системи повітря-вода.

Для роботи першої системи водяний контур розташовують на дні озера, глибиною не менше 3 метрів. Це не вимагає проведення глобальних земляних робіт і скорочує витрати на монтаж. Однак, для забезпечення ефективності роботи, відстань до водойми не повинна перевищувати 100 метрів, що не скрізь можливо.

У системи ґрунт-вода первинний контур опалення укладають в ґрунт або розташовують в похилих або вертикальних свердловинах. При цьому необхідно дотримуватися таких вимог:

  • Укладання труб повинно проводитися на глибині нижче точки промерзання на 30-50 см. У середніх широтах ця глибина становить від 1,3 до 2 м.
  • Крок між трубами повинен становити 1 метр.
  • На буріння вертикальних свердловин необхідно отримати дозвіл.
  • Щоб уникнути пошкоджень, на поверхні ґрунту забороняється висаджувати дерева з розвиненою кореневою системою.

32_2Перевагою системи повітря-вода є простота установки. Зазвичай агрегат встановлюють поруч з басейном. Недоліком системи є пряма залежність від температури навколишнього середовища.

Як відомо, велика частина енергії потрібна, щоб нагріти воду до потрібної температури. І зовсім небагато на підтримку її теплою. Тому для збереження тепла, навіть у внутрішньому басейні, необхідно використовувати плівку або інші накриття.

Переваги теплового насоса

Універсальність. Теплові насоси придатні для всіх типів басейнів.

Екологічність. Використовувати енергію навколишнього середовища без шкоди для самої природи і людини – це основний принцип сучасних технологій. Тепловий насос – це гідна альтернатива енергоємним газовим, електричним, твердопаливним котлам. Пристрій не спалює паливо, тому немає шкідливих оксидів СО, СО2, SO2, PbО2. Застосовуються в теплових насосах фреони не містять хлоруглеродов і озонобезпечні.

Придатність до різних кліматичних поясів. Теплові насоси можна встановлювати в практично в будь-яких кліматичних зонах, де є повітря і достатня площа ділянки.

Функціональна універсальність. Властивість оборотності дозволяє «відбирати» тепло з повітря, охолоджуючи його. А надлишкової енергією нагрівати воду басейну.

Безпека. Відсутність палива і продуктів горіння виключає небезпеку для життя і здоров’я його користувачів. Жодна деталь агрегату не нагрівається до граничних температур, що викликають запалення. Зупинка агрегату не призводить до його поломки.

Як вибрати тепловий насос?

32_3Необхідно відзначити, що точний розрахунок потужності системи повинні виробляти фахівці. Саме вони беруть відповідальність за установку і гарантійне обслуговування агрегату. Але для загального розуміння ситуації основні параметри знати необхідно. До них відносяться загальна опалювальна площа і об’єм басейну, бажана температура нагріву. Наприклад, для вуличного басейну площею 200 м2 і глибиною 3 метри, який необхідно прогріти до 23 ° С, необхідний тепловий насос потужністю 86 кВт, для внутрішнього – 10 кВт.

Компанія Б.Н.В. пропонує можливість купити тепловий насос і готовий басейн в Києві, Дніпрі, Львові, Запоріжжі та інших містах України. Наша ціна на скловолоконні, композитні, гідромасажні СПА, бетонні басейни є найкращою пропозицією від виробника. Хочете дізнатися більше про акції та вигідні умови покупки, телефонуйте за номером гарячої лінії 0-800-502-901.