Новини

Як правильно підготувати басейн до зими?

Власникам басейнів всередині приміщення ця стаття буде цікава частково. Для інших інформація про правильну консервації вуличного басейну є надзвичайно важливою. Адже від того, як перезимує ваш водойму залежить не тільки збереження його зовнішнього вигляду, але і подальший термін служби.

Консервація збірно-щитових басейнів

Зовнішній басейн без павільйону в наших широтах взимку не експлуатується. Тому, щоб продовжити купальний сезон наступної весни і зберегти первинний вигляд басейну, потрібно встигнути провести ряд захисних заходів до настання перших заморозків.

Залежно від типу басейну підготовчі роботи для кожного з них дещо відрізняються.

37_1Почнемо з найпростіших видів басейнів – надувний і збірно-щитової. Дані басейни використовуються тільки в літній час і розраховані на кілька сезонів. Тому як тільки погода перестала бути спекотною, воду з басейнів необхідно злити, очистити дно і стінки від сміття, вимити фільтри, зняти сходи, розібрати і скласти на зберігання десь в опалювальному приміщенні.

Морозостійкі збірно-щитові басейни (встановлені на поверхні землі або вкопані в грунт) залишають зимувати в зібраному вигляді, і в цьому їх перевага перед вищеназваними. Однак все знімні елементи з басейну демонтуються, чистяться і сушаться. Труби, фітинги, клапани, складові гідросистему, повинні зимувати без води, інакше розриву труб вам не уникнути. Після осушення системи і очищення басейну його необхідно накрити захисним покривалом і чекати весняного тепла.

Правила консервації стаціонарних басейнів

До басейнів капітального типу відносяться бетонні конструкції, басейн з поліпропілену, з нержавіючої сталі, готові скловолоконні та композитні чаші. Головне правило підготовки до зими: воду не зливати, встигнути провести очищення до настання заморозків.

37_2У той же час кожен тип стаціонарних басейнів має свої особливості. Та й вартість будь-якого з них, будь то навіть середній за розмірами готовий скловолоконний басейн, перевищує вартість збірного в кілька разів. Плюс дорога комплектація обов’язковим фільтраційним, дезинфікуючим обладнанням або додатковими системами протитоку, озонування, підсвічування. Тому щоб не піддавати ризику чітко функціонуючу гідросистему басейну, довірте роботи з обслуговування басейну і підготовці його до зими фахівцям. Співробітники компанії Б.Н.В. Басейни чверть століття займаються будівництвом і забезпеченням функціонування приватних і громадських басейнів по всій Україні. Досвід компанії показує, що тільки дотримання вимог по експлуатації басейнів, їх гарантійний термін служби має силу.

Чому не можна зливати воду з басейну? Відповідно до законів фізики, тиск грунту на стінки басейну збільшується з пониженням температур. Якщо води в басейні не виявиться – поверхня чаші може бути деформована або зовсім зруйнована. Вода, що залишилася повинна протистояти тиску грунту. Однак не варто думати, що залишати треба воду, в якій ви плавали весь сезон. Ні, вода повинна бути спеціальним чином підготовлена. Для цього потрібно видалити всі хімічні засоби з бака дозатора, промити всю систему в режимі циркуляції на протязі близько 15 хвилин. Далі необхідно злити воду і очистити стінки басейну миючими засобами, придатними для облицювання даного типу.

До обов’язкових процедур входить обробка басейну хлором і активним киснем. Хлор вбиває мікроби і бактерії, які вже встигли з’явитися за сезон. А для очищення від водоростей використовують альгицид. Важливо знати, що кислотні та лужні препарати наносити одночасно не слід. А приработе з ними використовувати захисні рукавиці і маску.

37_3Після очищення відбувається демонтаж прожекторів, на заставні елементи – скіммер, форсунки – встановлюються заглушки. Далі басейн потрібно заповнити чистою водою до рівня на 10 см нижче бічних форсунок. За допомогою препаратів встановити необхідний рівень ph води. В ідеалі він повинен становити 7,2-7,6.

Щоб замерзла вода не пошкодила внутрішнє облицювання басейну, в ньому встановлюють компенсатори. Як компенсаторів можуть виступати гумові шини, пластикові ємності. За допомогою вантажів їх закріплюють в центральній частині водойми. А по периметру уздовж стінок басейну на відстані 8-10 см від бортика розміщують шматки пінопласту.

Коли вода відповідає потрібному рівню кислотності і в басейні розміщені компенсаторні ємності, водойма можна накривати брезентом. Причому міцність накриття повинна утримувати вагу снігового покриву.

Звертайтеся по допомогу до фахівців компанії Б.Н.В. за телефоном гарячої лінії 0-800-502-901, щоб всі кроки з підготовки басейну до зими були виконані правильно. Тоді роботи по підготовці до купального сезону навесні пройдуть швидко і без додаткових витрат.

Сохранить