Новини

Водойма на ділянці своїми руками в 3 кроки

Йтиметься про декоративній водоймі на ділянці, який порадує власника і званих гостей зовнішнім виглядом. І навіть стане будинком для промислових або декоративних риб, адже власники заміських котеджів саме з цієї причини і будують мінімізований ставок або озеро.

Водойма на ділянці своїми руками

На ділі, будівництво водного ресурсу на присадибній ділянці не обмежується розведенням рибок або ландшафтним дизайном, спрямованим на благоустрій території. Водойма на ділянці своїми руками вважають за краще будувати для накопичення технічної води, резервуарів для збору снігу, зрошення земельних угідь або розваг.

Перед будівництвом експерти рекомендують визначитися з кінцевою метою, так як під кожне водоймище власні вимоги по техніці безпеки і нормативи. Для більшості завдань потрібно монтаж водопроводу, який допоможе з циркуляцією води.

Крок перший: планування

Водойма на ділянці своїми рукамиБудь-яке будівництво починається з аркуша паперу і олівця. І водойму на ділянці своїми руками – не виняток. Власнику ділянки належить знайти місце під будівництво, провести заміри і зафіксувати проект на папері. На етапі планування не обов’язково вимальовувати камінчики і місце для установки фонтану.

Планування включає в себе габарити водойми по довжині, ширині і глибині, а також визначення місця для підведення каналізації і водопроводу. Не завадить власнику ділянки розбивка кілочків по периметру ділянки з натягнутою між ними стрічкою. Майбутній ставок експерти рекомендують вивчити здалеку, з різних точок ділянки. Закінчивши з розміткою і кресленнями, має бути робота щодо прорахунку кошторисів на будівельні матеріали.

На етапі планування, власник водойми вирішує, з чого будувати водоймище – бетон, укладання ПВХ плівки, установка пластикової ємності, або без використання будівельних матеріалів (за наявності артезіанської свердловини).

Крок другий: будівництво

Риття котловану відніме більшу частину в будівництві, адже фантазія у власників не зводиться до класичних круглим або квадратним водойм. Доведеться лопатою попрацювати справно, відкидаючи землю подалі і прибираючи коріння дерев, що ростуть на присадибній ділянці.

Водойма на ділянці своїми рукамиПри будівництві водойми, техніка безпеки вимагає на дні котловану робити 40-50 сантиметрову подушку з щебеню, а також обсипати майбутню чашу з боків. При використанні ПВХ плівки, власнику доведеться завести річковий пісок і засипати подушку з щебеню 10-сантиметровим шаром будівельного матеріалу.

Застосування бетону супроводжується вбивання в дно котловану арматури для збільшення жорсткості конструкції. На етапі будівництва власник підводить водопровід до водойми і відводить каналізаційний злив, а також вирішує на місці питання з електричним забезпеченням, при необхідності.

Крок третій: облагороджування

Декор басейну створюється в останню чергу. Важливо пам’ятати одне правило – не можна висаджувати зелені насадження з могутнім корінням поблизу ставка. І більше ніяких обмежень. Експерти рекомендують забезпечити водойму фільтраційним устаткуванням, щоб не перетворити за один сезон в болото з жабами.