Новини

Реагентні методи знезараження води в басейні: вибираємо правильно.

Розмову про методи дезінфекції води хотілося б почати з популярного серед спортсменів жарту: «Хлорка – сніданок чемпіонів».

Відомо, що вода в басейні сама по собі не може залишатися чистою. Басейни наповнюються водопровідною водою, про якість якої кожен з нас може судити самостійно. Навіть, якщо ви живете за містом і користуєтеся артезіанською водою зі свердловини, в ній також з часом з’являються мікроорганізми, неприємний запах і помутніння. За допомогою фільтрів вода очищається від пилу, сміття, піску і відмерлих мікроорганізмів. Для знищення найпростіших водоростей, грибків, бактерій необхідна дезінфекція води.

Види методів знезараження

happy children kids group at swimming pool class learning to swim

happy children kids group at swimming pool class learning to swim

Дезінфекція (знезараження) води – це знищення біологічно активних забруднювачів – мікроорганізмів, водоростей, бактерій, вірусів і продуктів їх життєдіяльності.

За способом впливу методи і технології знезараження поділяються на три групи: реагентні, безреагентниє, комбіновані.

До першої групи належать: хлорування, бромування, озонування, використання кисневмісних реагентів.

До другої – методи обробки води під впливом фізичних дій: ультрафіолет, ультразвук, електроімпульси.

Третя група – це комбіновані методи, засновані на одночасному використанні реагентних і безреагентних методів.

Критерії вибору методу знезараження

Нижче ми розглянемо переваги і недоліки кожного способу підтримки води чистою. Експерти з будівництва та обслуговування водойм компанії Б.Н.В. Басейни радять замислитися про вибір способу очищення води ще на етапі підбору самого басейну. Тут головними критеріями є цільове призначення басейну та побажання всіх членів сім’ї.

Від того, як часто ви будете ним користуватися, чи буде він призначений для спортивного плавання, купання дітей або, головним чином, окрасою садиби. Крім того, схильність до алергій і чутливість шкіри істотно вплинуть на вибір реагентів. Розмір басейну і тип матеріалу, з якого виготовлена чаша, також мають різні параметри експлуатації, і, відповідно, вимоги до очищення.

Реагентні способи знезараження

У цій статті розглянемо докладніше групу реагентних методів знезараження, як самих ефективних способів очищення. До цієї групи відносяться: хлорування, бромування, озонування, використання реагентів, що містять кисень.

Хлорування води

16_2Хлорування є найпоширенішим методом. Більше 90% громадських басейнів використовують саме цей метод або як основний, або в комбінації з безреагентними способами.

Перевагами хлорування є:

  • відносна дешевизна і доступність;
  • широкий спектр впливу на багато видів мікроорганізмів. Причому, на відміну від озонування, ультрафіолету і електролізу, не тільки сидить у воді, але і на стінках басейну;
  • пролонговану дію.

До недоліків хлорування відносять:

  • утворення токсичних сполук хлораміну і хлороформу;
  • хлор не вбиває спороутворюючі мікроорганізми
  • звикання до впливу хлору вимагає періодичного внесення «ударних доз».

На сьогоднішній день найбільш ефективними і безпечними є комбіновані методи, що дозволяють домогтися найкращих показників якості води і знизити рівень хлору.

Бромування

Бромування – реагентний спосіб знезараження. Поряд з усіма перевагами хлорування, сполуки брому не токсичні, не подразнюють шкіру і слизові, і не мають запаху. За ефективністю спосіб займає проміжне положення між хлоруванням і активним киснем, тому для обсягу води в великих басейнах бронювання не буде ефективно. Через відносну дорожнечу цей метод успішно застосовується для знезараження невеликих приватних або СПА-басейнів.

Знезараження за допомогою активного кисню

Знезараження за допомогою кисневмісного реагенту було у свій час дуже популярно в Європі. Це досить ефективний спосіб боротьби із згубною мікрофлорою, який при належних концентраціях не подразнює шкіру і не утворює токсичні сполуки. Однак, менша активність реагенту і властивість швидко розкладатися в воді вимагає більшої концентрації активного кисню. А це вже шкідливо. Тому на тлі більш дешевого і, у випадку з передозуванням, більш безпечного хлорування, для великих громадських басейнів метод не використовується. Для критих приватних басейнів з невеликим навантаженням – цілком доречний. При цьому, температура води не повинна перевищувати 28 ° C, інакше процес реакції сповільнюється.

Озонування

16_3Озонування, по суті, еквівалентно багаторазово прискореній процедурі природного очищення води. Озон ефективно знищує спори, віруси і бактерії.

Патогенні мікроорганізми знищуються їм в 15-20 разів швидше, а спорові форми бактерій в 300-600 разів швидше, ніж хлором. При озонуванні не утворюються хлораміни. Ні подразнення слизової і шкіри, не утворюються хлораміни, і неприємний запах. Передозування озону не є проблемою, так як після закінчення процесу озон перетворюється назад в кисень.

До недоліків озонування відноситься той факт, що стінки басейну не дезінфікуються і відсутня пролонгований ефект знезараження води. Озонування набагато дорожче традиційного хлорування і вимагає ретельного контролю з боку техніки безпеки, так як озон є вибухонебезпечним газом.

Поряд з перерахованими вище особливостями можна зробити висновок, що саме комбінація хлорування і озонування дасть максимальний ефект: вода буде залишатися чистою і прозорою, а витрата хлору – мінімальним.

У наступній статті ми продовжимо знайомство з безреагентними методами знезараження води. А більш детально дізнатися про сучасні технології експлуатації приватних і громадських басейнів, купити хімію для басейну ви можете звернувшись в компанію Б.Н.В. Басейни по телефону гарячої лінії 0-800-502-901.