Новини

Методи знезараження води без хімії. Переваги і недоліки.

Східна мудрість говорить: «Тіло повинно бути в русі, розум – в спокої, а душа прозора, як гірське озеро». Чи можна домогтися чистоти води в басейні без використання хімії? Відповідь на це питання читайте далі.

Розглядаючи реагентні або хімічні методи знезараження води, ми прийшли до висновку, що для безпечного функціонування великого громадського басейну без них не обійтися. Хлорування застосовується навіть в басейнах з морською водою. Хімічні реактиви можуть бути основним і єдиним способом дезінфекції води, або застосовуватися в комбінації з безреагентними способами для мінімізації кількості використовуваного хлору.

Крім хімічних препаратів, для забезпечення чистоти в басейні застосовуються також спеціальні добавки: коагулянти, флокулянти, альгіциди, регулятори ph.

Коагуляція – процес з’єднання дрібних частинок. Коагулянти необхідні для того, щоб фільтр міг затримати дрібні частки сміття. Флокулянти мають той же принцип дії, тільки злипаються не в частинки, а в пухкі пластівці.

Альгіциди – це хімічні препарати з групи гербіцидів, призначені для боротьби з «цвітінням води» і утворенням водоростей.

17_2Важливим показником є кислотно-лужний баланс води. Рівень ph більше 7,4 говорить про лужне середовище. У такій воді бурхливо розмножуються мікроорганізми, і залишається вапняний наліт. Рівень менше 7,2 свідчить про кисле середовище. В цьому випадку посилиться корозія металу і вода придбає неприємний запах. Чи слід говорити, що для здоров’я людини крайні показники кислотно-лужного балансу також неприйнятні.

Будь-які хімічні реагенти порушують баланс ph. Тому його необхідно регулярно контролювати. Якщо говорити про невеликі приватні басейни, підтримувати необхідний рівень ph і запобігати росту шкідливої мікрофлори в них набагато простіше.

Безреагентні методи знезараження води

До безреагентних або фізичних методів дезінфекції відносяться:

  • Обробка води ультрафіолетовим випромінюванням (УФ-опромінення)
  • Обробка води ультразвуком
  • Знезараження за допомогою сольового електролізу
  • Іонізація

Обробка води ультрафіолетовим випромінюванням

17_3УФ-опромінення води ефективно знищує більшу частину шкідливих мікроорганізмів, вірусів, бактерій. Метод не псує органолептичні властивості води навіть при потужному випромінюванні. Під впливом ультрафіолету вода очищається навіть від надлишку хлорамінів. Даний метод є одним з найбільш чистих і безпечних для здоров’я. Плюс – він досить економічний.

Чому ж тоді він не є основним? Вся справа в тому, що впливаючи на воду, УФ-опромінення не прибирає шкідливу мікрофлору зі стінок басейну. Якщо у воді плавают крупнодисперсні частки, вони стають так званим щитом для хвороботворних мікробів. Знезараження ультрафіолетом діє одноразово тільки в процесі опромінення. Після нього мікроби, що залишилися продовжують розмножуватися.

Таким чином, використовувати цей метод знезараження води в приватному басейні можливо тільки після консультації з фахівцями з продажу та обслуговування басейнів. У компанії Б.Н.В. Басейни виробляють професійну настройку необхідного обладнання та подальше сервісне обслуговування. Тому за якість води можна не хвилюватися.

Обробка води ультразвуком

Даний метод є одним з нових і поки не набув широкого поширення в силу досить високої вартості і складності в обслуговуванні обладнання. Однак, не виключено, що незабаром він стане провідним способом безреагентного очищення.

Суть обробки води ультразвуком полягає в тому, що оболонки клітин бактерій, вірусів і найпростіших розриваються під впливом звукової хвилі. Метод ефективний навіть в каламутній воді (на відміну від УФ-опромінення) і не залежить від кількості розчинених у воді мікробів і бактерій.

Знезараження води з допомогою сольового електролізу

NaCl – звичайна кухонна сіль, формула якої відома  кожному школяреві, служить сировиною для процесу електролізу.  Активний хлор виробляється з розчину кухонної солі методом фізико-хімічного процесу електролізу – розщеплення рідини на позитивні і негативні іони.

Перевага даного методу в тому, що не виникає надлишку хлору, так як його вироблення відбувається поступово і контролюється датчиками. Витрата солі приблизно 5-10 кг на 1 кубічний метр води в рік не б’є по кишені.

Основна особливість методу – вода в басейні має солонуватий смак. Мінімальний рівень солі, необхідний для роботи системи 5 г / л. (Що приблизно як сльоза). Даний рівень в 6-7 разів нижче солоності морської води. Якщо в басейні планується використовувати рівень більше 15 г / л, має сенс встановити спеціальне обладнання, яке розраховане на експлуатацію в морській воді. Сама по собі солона морська вода є антисептиком і істотно спрощує дезінфекцію.

Іонізація води

Іонізація – це фізико-хімічний процес відщеплення найдрібніших частинок речовини. Під впливом слабкого струму відбувається виділення іонів срібла, які ефективно знищують мікроби і віруси, та іонів міді, що видаляють водорості. Метод має пролонговану дію, так як іони міді і срібла залишаються в активному стані. Вони не подразнюють шкіру і слизові, не викликають запаху. При одночасному використанні озонування від застосування хлорвмісних речовин в приватному басейні можна відмовитися. У великих громадських – необхідно додаткове хлорування.

Особливістю методу є той факт, що дія іонів металу на організм людини ще до кінця не вивчено. Адже по суті людина плаває в слабкому розчині електроліту … Устаткування для іонізації коштує недешево і вимагає якісної настройки. Електроди швидко розчиняються і вимагають частої заміни. Іонізація погано поєднується з іншими способами очищення води.