Новини

Ландшафтний дизайн садиби з басейном. Правила стильного оформлення.

Якщо в будинок заходять тільки близькі люди і запрошені особи, то зовнішній вигляд вашої садиби знаходиться на очах у багатьох. Щоб оточуючі не ставили під сумнів наявність у господаря доброго смаку, вибираючи підрядників і запропоновані ними варіанти облаштування садиби, майте на увазі основні закони ландшафтного дизайну.

Базові фактори, що впливають на облаштування садиби

20_0Можна стверджувати, що облаштування ділянки підвладне тим же законам загальної гармонії простору, що і дизайн інтер’єру. Вибираючи речі, що вам сподобалися окремо – оздоблювальні матеріали для стежок і босоніжної зони, сорти хвойних дерев, кущі гібіскуса і декоративних рослин, необхідно брати до уваги загальну картину простору. На відміну від інтер’єру, в якому зміну сезонів може вгадати за наявністю на столі вази з тюльпанами, кошика з ягодами, букета з осіннього листя або новорічної ялинки, зовнішній вигляд за вікнами змінюється значніше.

Базовими факторами, які необхідно брати до уваги при розробці плану облаштування садиби є:
• Загальна площа і план ділянки з урахуванням сторін світу
• Рельєф ділянки
• Прилеглі до ділянки об’єкти (вихід до водойми, лісосмуга, траса і т.д.)
• Стиль архітектури будинку
• Сусідство з іншими будинками
• Висота паркану (якщо він вже є) і матеріал, з якого він зроблений

Правила чотирьох «не можна»

20_2Незважаючи на те, що сучасний дизайн як інтер’єрів, так і садових ділянок передбачає еклектичний підхід, тобто змішання елементів різних стилів, існує тонка грань між «еклектикою» і «несмаком».

Основні правила, що дозволяють уникнути грубих помилок, незалежно від стилю садового дизайну:
• Не захаращувати ділянку альтанками, лавками
• Не можна фарбувати паркан, лавочки та інші елементи в один колір
• Не можна висаджувати велику кількість яскравих екзотичних рослин в одному місці
• Всі елементи ділянки повинні бути пов’язані однією ідеєю.

Стилі ландшафтного дизайну

За критерієм територіально-історичної складової можна виділити:
• Регулярний або французький стиль
• Пейзажний або англійський стиль
• Сад в стилі бароко
• Мавританський стиль
• Китайський
• Японський стиль
• Кантрі або сільський стиль

Серед сучасних можна виділити:
• Стиль хай-тек
• Еко-стиль
• Альпійські сади

20_3Регулярний або французький стиль можливо реалізувати на площі не менше 20 м2 з плоским рельєфом. Бажана форма басейну – прямокутна; обробка – світлі природні тони композиту або декоративна плитка бетонного. Центром симетрії такої ділянки є особняк у відповідному розкішному стилі рококо або ренесанс. Щодо нього в строгому порядку розташовуються інші елементи: газони геометричної форми з яскравим квітником в центрі, садові меблі і малі форми.

Пейзажний або англійський стиль характеризується первозданністю і злиттям з природою. Для нього характерні асиметрія і плавні лінії, клумби в кілька рівнів, високі тінисті дерева, наявність тераси біля будинку. Органічно виглядатиме переливна конструкція басейну. Форми чаші – плавні, закруглені.

Садиба в стилі бароко підходить для любителів розкоші, так як саме він допускає деякі надлишки: скульптури, водні каскади і фонтани в басейні з красивою зоною відпочинку, оформленої колонами. Обов’язковим елементом є лабіринт. Можна сказати, що дана концепція садиби – це змішання пейзажного стилю і елементів театральності. Зрозуміло, що площа садиби повинна відповідати польоту фантазії автора і господаря.

Мавританський або мусульманський стиль має на увазі геометричні закони в розташуванні клумб і рослин, архітектурних елементів. Важливим елементом є фонтани, водоспади, що нагадують райський оазис посеред пустелі.

Китайський, японський та інші етнічні стилі відрізняються використанням характерних для цих країн архітектурних форм і елементів. Форми басейнів – також правильної геометрії і органічні з навколишнім простором.

Кантрі або сільський стиль підійде для невеликих ділянок. Елементи сільського побуту стануть його окрасою. Рослинності даної смуги буде досить. Природні басейни можливі, якщо площа ділянки дозволить розмістити необхідну для його існування рослинність (не менше 60% площі водойми).

20_4Стиль хай-тек відповідає дому лаконічних, простих форм. У такому саду немає зайвих елементів. Його характеризують відчуття простору і світла, зручність і комфорт. Басейн простих прямокутних форм.

Еко-стиль стає все більш популярним в нашій країні. Наявність природних матеріалів і концепція здорового способу життя підпорядковує собі всі елементи. Природний басейн – відмінна складова цього стилю. Якщо розмір ділянки невеликий, тоді басейн будь-якої форми і типу з босоніжною зоною з природних матеріалів (камінь, дошка, керамограніт).

Альпійські сади підходять до ділянки с каскадним рельєфом. Всі елементи повинні органічно вписуватись і підкреслювати красоту навколишнього середовища.

Щоб ваш присадибна ділянка радувала вас своїм виглядом і була місцем повноцінного відпочинку, довірте її облаштування професіоналам. Компанія Б.Н.В. Басейни вже чверть століття займається будівництвом басейнів і здійснює ландшафтний дизайн ділянки в Києві, Дніпрі, Львові та інших містах України. Дізнатися про вигідні умови придбання басейну і замовити ландшафтний дизайн ділянки, ви можете, зателефонувавши на телефон гарячої лінії 0-800-502-901.