Новини

Як дізнатися обсяг басейну

Власникам басейнів крім знань в будівництві і технологій виготовлення чаш, доведеться зануритися в шкільний курс математики, щоб правильно розрахувати витрати по воді і електрики, а також обчислити кількість хімічних реагентів, для якісного очищення басейну. Рекомендується технічний паспорт, але що робити, якщо необхідної інформації немає під рукою?

Як дізнатися обсяг басейну

Єдиний спосіб правильно виміряти обсяг ємності – це порахувати кількість води, витрачений для наповнення. Класичний водомір, що підключається до каналізаційної труби або шланга, допоможе вирішити поставленне завдання. Перед тим, як дізнатися обсяг басейну, власнику належить осушити чашу.

Переваги способу в достовірності інформації і функціональності виміру. На майбутнє, власник басейну проставить спеціальні позначки на корпусі чаші (або запише відміряти зверху) і знатиме обсяг басейну для кожного рівня води.

Недолік виміру приховує фінансова сторона питання. Якщо басейн вже наповнений водою, власнику належить спустошення і повторне наповнення, а це обсяг, за який доведеться платити за тарифами, встановленими державою.

Прості математичні розрахунки

Як дізнатися обсяг басейнуДля вирахування обсягу параллелепіпедного басейну (прямокутна, квадратна, ромбовидна чаша) буде потрібно перемножити довжину, ширину і глибину конструкції. Наприклад, у 10-метровій поліпропіленової чаші Бета 1000, з шириною 4 метри і глибиною 1,5 метра, обсяг буде – 60 кубічних метрів.

Як дізнатися обсяг басейну круглої форми, допоможе формула з визначенням площі кола, що дорівнює: πr2, де π – постійна величина 3.14, а r – радіус кола. Після чого, площа перемножується на глибину чаші, і власник дізнається обсяг басейну.

Складні математичні розрахунки

Власникам овальних басейнів ще пощастило, адже знайти об’єм чаші можна розкладанням конструкції на круг і паралелепіпед. Знайшовши відповіді окремо, сума і дасть необхідний результат. А ось з басейнами складних конструкцій знадобляться не тільки знання математики. Конструкцію чаші доведеться розкласти на десятки простих елементів, для яких окремо прораховується обсяг. Професіонали запевняють, більшу частину часу забирає розбивка басейну на прості компоненти, а сам розрахунок виконується в лічені хвилини.

Як дізнатися обсяг басейнуАльтернатива – онлайн калькулятор, який запевняє користувача в безпомилкових розрахунках. В мережі Інтернет десятки подібних рішень, але функціонал обмежений. Програмісти просто приховали математичні формули за картинками. Жоден калькулятор так і не дав вірну результат по складній конструкції чаші з римської сходами і перепадами глибин.

На закінчення

Висновок напрошується один – довіряйте виготовлення басейну професіоналам, які знають обсяг чаші і прописують параметр в технічному паспорті до виробу. А в разі втрати паспорта, за запитом власника нададуть необхідну інформацію. А із запропонованих методик, представники компанії Б.Н.В. Басейни рекомендують скористатися водоміром і не витрачати час на неточні розрахунки.