Новини

Будівництво фінської сауни в 5 кроків

Зважилися на будівництво фінської сауни – пора перейти до справи. Адже з достоїнствами і недоліками власник вже ознайомився і прийняв до відома. Користуйтеся нижче наведеними алгоритмом в будівництві і отримаєте в результаті довговічне і надійне рішення.

Будівництво фінської сауни в 5 кроків

  1. Планування фінської сауни.
  2. Зведення каркаса і стін сауни.
  3. Вибір матеріалів для будівництва.
  4. Виготовлення та монтаж стелі, підлоги, вікон і дверей.
  5. Прорахунок вентиляції в сауні, вибір тену.

Слідуючи покрокової інструкції, власник побудує сауну за європейськими технологіями. Довговічність і безпека – два критерії, про які мріють власники при зведенні центру розваг для сім’ї та бізнесу.

Планування фінської сауни

Будівництво фінської сауниНе намагайтеся зробити хороми з парилки. Парне приміщення в класичній фінській сауні вміщує 3-4 чоловік. За скандинавським традиціям, чоловіки і жінки паряться окремо. З урахуванням середньої сім’ї з 5-6 чоловік, які проживають в будинку людей однієї статі, не перевищує 4 чоловік.

Друге обгрунтування малих габаритів парилки полягає в економії тепла. Двометровий стелю і 6-8 квадратних метрів вважається нормою для сухої фінської сауни. Піч і ємність з водою не враховуються при плануванні корисної площі.

Зведення каркаса і стін сауни

Армування і бетонування фундаменту при будівництві не обмовляється. Але каркас і стіни краще робити з натурального дерева. При обмеженому бюджеті згодиться цегляна кладка, але професіонали не рекомендують будівництво фінської сауни виконувати з матеріалів, що містять в основі цемент і пісок.

При зведенні стін сауни з дерев’яних брусів, обшивку стін виконувати внахлест. Рішення допоможе ліквідувати освіту грибка в теплу погоду при підвищеній волозі. Міцний каркас – гарантія довговічності. Традиційне будівництво не передбачає використання технологій 21 століття. Але професіонали рекомендують каркас фіксувати саморізами. Осередки обрешітки утеплювати мінеральною ватою і ставити відображає тепло фольгу.

Вибір матеріалів для будівництва

Цегла, дерево, камінь – вибір не великий. Але обшивка тільки з дерева. Визначтеся з видом деревини і постачальником. Економити не можна. У бюджетному класі деревний матеріал представлений з підвищеним вмістом смол і не підходить під будівництво фінської сауни, де температура в приміщенні доходить до 100 градусів за Цельсієм. Панелі МДФ можна, не кажучи про пластик.

Будівництво фінської сауниБереза, осика, липа – класична деревина, що не заллє смолою парилку. А ось під стіновий брус піде фінська полярна ялина. Додаткові речі – відро, табурет, декор, оббивка печі, теж підбирати з деревини з малим вмістом смоли.

Виготовлення та монтаж стелі, підлоги, вікон і дверей

Для стелі важлива теплоізоляція. Тому верхня частина будівлі утеплюється ізолюючої піною і укладанням з теплоотражающей фольги. Для статі важлива стійкість до вологи, тому нижню частину сауни укладають керамічною плиткою. Зверху покласти дерев’яний настил.

Зазори між дверима і прорізом відокремлюються повстяної прошарком. До речі, двері рекомендують робити з розжареного скла. Адже, дереву в нагрітому вологому приміщенні властиво розширюватися. Вікна в парильні потрібні тільки для природного освітлення. Через втрату тепла, в саунах не ставлять вікна.

 Прорахунок вентиляції в сауні, вибір тену

Гофра з висновком повітря з приміщення ідеальний варіант. Альтернатива – віконце площею 0,5-0,6 м2. Вентиляцію раціонально підводити під лавку або на рівні нижнього лежака. Піч розраховується виходячи з габаритів приміщення і бюджету власника. Електричний тен простий в монтажі і обслуговуванні, але доріг в експлуатації. Дров’яна грубка, газова або на мазуті – вирішувати власнику самостійно.