Новини

Басейни з композитних матеріалів

Міцність, надійність і довговічність – критерії, які дійсно описують композитні басейни. Тільки ціна незрозуміла покупцеві. У порівнянні зі скловолоконними конструкціями, композит обходиться в 2-3 рази дорожче. Але на ринку десятки продавців, що пропонують однакову ціну за скловолокно і композит.

Таємниці немає. Басейни з композитних матеріалів вмілі продавці продають за вартістю скловолоконних. Обманюючи покупця тим, що це один і той же басейн з різними назвами. А як же акрилові чаші?

Басейни з композитних матеріалів

Зробимо уточнення. Синтетичні полімери – акрил, скловолоконна нитка, рідкі і ниткоподібні кристали, медичні композити. Перераховані матеріали використовують для виготовлення скловолоконних басейнів. За вагою чаша легка і для монтажу в котлован зовсім не обов’язкові послуги крана.

Басейни з композитних матеріалівПоряд з легкістю чаша міцна за рахунок однорідності конструкції і витримає розширення льоду взимку або зсув грунту. Але при точковому ударі, чаша здатна на руйнування. Як сире куряче яйце – в кулаці неможливо роздавити, але про тверду поверхню легко.

Басейни з композитних матеріалів частково складаються з скловолоконних наповнювачів. Але тільки для підтримки однорідності. Та ж скловолоконна нитку і акрил допомагають зв’язати будівельні матеріали воєдино. Текстоліти, вуглепластик, цемент, оргскло, органічні і деревні смоли, полімери – будівельні матеріали, які використовуються при виготовленні композитних чаш.

При виготовленні композитного басейну суміш формується не однорідною масою, а накладається шарами. У кожного компонента власний шар. Звідси товщина стінок композитних чаш – 10-15 мм, а не 3-5 мм, як у скловолоконних басейнів. Для транспортування і монтажу чаші знадобиться кран. Композитний басейн за вагою в 3-4 рази важче стекловолоконной чаші. Ось і відмінність у ціні.

Що краще – скловолоконні або композитні басейни?

Басейни з композитних матеріалівОднозначно – басейни з композитних матеріалів. Капітальна чаша, яку неможливо фізично зруйнувати, ні зміщенням ґрунту, ні усадкою, ні льодом. Виробники навіть хваляться, що композитні басейн не потребують обсипання і бетонуванні. Але експерти запевняють, що подушка і обсипання з щебеню і піску збереже рівень басейну при усадки грунту.

Композитні чаші утримують тепло всередині. Любителі зимового відпочинку і плавання в не сезон, оцінять економію електрики, необхідну для підігріву води в басейні. Внутрішня поверхня чаші ідеально гладка – менше налипання бруду. Відсутність мікротріщин виключить розмноження бактерій.

А що ж скловолоконні басейни? Довговічні. Але, в порівнянні з композитними чашами, поступаються по теплопровідності. Міцність і жорсткість під питанням. Вирішує виробник, встановлюючи мінімальну товщину стінок чаші на заводі. Тому перед покупкою, майбутньому власнику експерти рекомендують познайомитися з технічними характеристиками чаш. З’ясувати перелік будівельних матеріалів, що входять в композицію, вага чаші і товщину стінок з дном. Басейн – дороге задоволення. Повинен покупець знати, за що платить гроші і що отримає в результаті.