Новини

Басейн на дачі

Експерти запевняють, що склад грунту ролі не грає, адже по всій земній кулі люди без проблем ставлять чаші в пісок, глину, чорнозем або кам’янистий ґрунт. Однак обмеження відсутні для риття котловану, а для монтажу присутній перелік правил, з якими і пропонується ближче познайомитися.

Басейн на дачі

Неважливо, де власник вирішив встановити чашу – на вулиці, в зимовому саду або в будинку. Правила для всіх однакові. Для басейну потрібна облагороджена яма, септик, підведення води та електрики. Тому, перед будівництвом, експерти рекомендують накидати перелік необхідного обладнання на аркуш паперу і віртуально розмістити біля майбутньої чаші. Басейн на дачі – нерухомість, тому і ставитися до будівництва слід з повною серйозністю.

Крок №1: розмітка території

Басейн на дачіПомилка всіх непрофесіоналів, які вирішили самостійно вирити котлован під чашу, ховається в неправильну розмітку території під будівництво. Для облаштування басейну до глибини ями додають зайвих півметра, а по краях чаші залишають припуск 50-100 сантиметрів. Справа в тому, що для стійкості конструкції потрібно піщано-щебенева подушка, що оберігає чашу знизу і з боків.

Крок №2: риття котловану

Басейн на дачі вирити можна двома способами: вручну або екскаватором. У першому випадку, процес трудомісткий, але на монтаж чаші відніме менше часу. Працюючи лопатою, будівельнику належить стіни котловану робити під нахилом на зовнішню сторону, щоб земля не обсипалася всередину. Експерти рекомендують знімати грунт шарами – так простіше і швидше.

Басейн на дачіЕкскаватор впорається з поставленим завданням за лічені хвилини, однак власнику доведеться вручну підганяти яму під габарити чаші. Або витратити більше щебеню на обсипання і створення подушки під басейном. Створення основи для чаші не оминути, тому власнику лопата стане в нагоді. На етапі риття створюється септик, а також прокладаються каналізаційні труби і електрика.

Крок №3: підготовка фундаменту

Необов’язково готувати дно ями за рівнем, вибираючи зайві камені і сміття. Експерти рекомендують тільки усунути кореневища дерев, які можуть власним зростанням пошкодити чашу. Укладання гідроізоляційної плівки, яку рекомендують будівельники, необов’язкова для композитних чаш, у яких низька теплопровідність і підвищена міцність. Однак, для власного спокою, власник не обмежений в монтажі захищає басейн шару.

Крок №4: підсипка та стяжка

Басейн на дачіГравій і пісок – основа для фундаменту котловану, на яку згодом встановлюється чаша басейну. Ставити арматуру і заливати цементом рекомендується тільки бетонні конструкції – іншим виробам така підготовка ні до чого. Краще приділити увагу септика, який для комфортабельного і швидкого зливу води встановлюється на 1-1,5 метра нижче басейну.

Бічні подушки з щебеню і піску створюються після монтажу чаші на об’єкті. Власнику, який будує басейн на дачі, належить тільки підготувати підсипку в необхідній кількості і чекати доставки басейну на дачу з магазину.