Новини

І білий лебідь на ставку

Жити поруч з водоймою – тепер реальність для кожного власника приватного будинку. І зовсім необов’язково купувати ділянку землі на березі річки або озера.

Поряд з класичними бетонними, композитними, скловолоконними і іншими басейнами, які передбачають наявність комплекту фільтраційного обладнання та регулярних процедур знезараження води, існують так звані, природні, натуральні або еко-басейни. Так, так, саме басейни, в яких можна купатися, а не просто утримувати коропів або золотих рибок. Зважитеся купити природний басейн – реалізуйте мрії.

Мода на натуральні водойми прийшла до нас з Європи на початку 2000-х. Зародилася ж вона в Австрії близько 30 років тому і стала логічною складовою буму на здоровий спосіб життя. Саме натуральні водойми, в яких вода очищується без застосування хімічних реагентів, повністю вписалися в концепцію еко-стилю.

 

Особливості природних басейнів

13_0

Довгий час вважалося, що ставок не придатний для купання. Водойми були частиною ландшафтного дизайну і служили прикрасою садиби. Компанія Б.Н.В. Басейни, перейнявши передові технології зарубіжних компаній і отримавши власний успішний досвід, пропонує будівництво натуральних басейнів під ключ.

Які ж особливості мають еко-водойми?

Природні басейни складаються з двох зон: глибокої купального і мілководдя з висадженими рослинами – біоплато. Зоною для купання може служити бетонна або композитна, або скловолоконна чаша.

Саме завдяки рослинам – природним фільтрам, вода в плавальних ставках залишається чистою без застосування хлорування та інших хімічних способів.

Головна умова дії природних фільтрів – це дотримання пропорцій площі для плавання і зоною регенерації (біоплато). Щоб обійтися без додаткового фільтраційного обладнання площа, заповнена рослинами, повинна становити не менше 40-50% загальної площі водойми. Оптимальна площа ділянки під ставок-купальню – не менше 72 м2.

Щоб водоймище не забруднюється потоками дощової води з землею, необхідно продумати на ділянці систему стоку і якісний дренаж.

Якщо загальна площа ділянки невелика, і за умови комфортного плавання для рослин залишається 15-25% площі, водойма потрібно доповнити фільтраційної системою простого типу.

До рослин, які беруть участь в очищенні, відносяться очерет звичайний, очерет, латаття, рогозу, калитка, гліцерил, ряска. Завдяки їм вода не зацвітає і не перегрівається. Також необхідні рослини – оксигенатори, які поглинають вуглекислий газ і насичують воду киснем. Це жовтець водний і роголістік.

13_2Перемещаясь из купальной зоны в область биоплата, загрязненная вода проходит сквозь активный ил, корневую и лиственную системы растений. Циркуляция в водоёмах площадью от 50 м2 осуществляется естественным образом за счет разницы температур между глубокой зоной для купания и мелководьем с растениями. Для природных бассейнов меньшего размера необходимо установить насос, который будет прогонять воду, обеспечивая ее природную очистку.

Вода в природном бассейне прогревается солнцем быстрее и достигает температуры 28 °C. Стоит ли говорить об очевидном преимуществе эко-бассейнов для аллергиков и людей с чувствительной кожей? Вода без хлора и других химических соединений безопасна для здоровья детей и взрослых.

Природный водоем можно украсить водопадами, фонтанами и дополнить подсветкой.

Чистая вода в эко-водоемах вполне пригодна для жизни рыб. Перед постройкой бассейна учтите, что для зимовки рыб в водоеме его глубина должна быть не менее 2-х метров. Купить природный бассейн лучше сразу с запасом глубины.

Особливості догляду за природним басейном

Натуральний басейн істотно полегшує догляд за ним, так як всю «брудну роботу» там виконує правильно організована еко-система рослин. Але щоб навантаження для зелених помічників була посильною, вам необхідно прибирати опале листя з поверхні (особливо небажано сусідство водойми з вербою, тому що її листя найшкідливіша при розкладанні). Відмерлі рослини і водорості також необхідно обрізати вчасно і над, і під водою.

Щоб листя не потрапляла в ставок на поверхні можна натягнути сітку.

Зливати воду на зиму не обов’язково. Навпаки, якщо морози будуть сильними, ваш ставок перетвориться на справжню ковзанку. Невже, заради дитячого щастя, ви відмовитеся купити природний басейн? А ось нестійкі до холоду рослини необхідно прибрати, а все стебла над поверхнею води зрізати, інакше в них оселяться шкідники.

Якщо у водоймі живуть риби, то на поверхні ставка при замерзанні повинна залишатися ополонку, щоб риби могли отримувати кисень.

Купити природний басейн

13_3

Всупереч розхожій думці про дорожнечу ставка-купальні, витрати на його будівництво не перевищують витрати на будівництво і комплектацію звичайних басейнів і складають в середньому від 500 у.о. за 1 м2.

А ось витрати на утримання і обслуговування природного басейну мінімальні, так як виключають покупку хімічних реагентів, заміну фільтраційних кишень, споживання електроенергії. Чистити дно басейну можна водним пилососом. Стінки – механічним способом.

Незважаючи на видиму простоту і красу, правильно організувати роботу біоплато і побудувати басейн за всіма стандартами можуть лише компанії з і багаторічним досвідом і хорошою репутацією.

Замовити природний басейн в Києві, Дніпрі, Львові, Харкові та інших містах України можна в компанії Б.Н.В. басейни

Будівництво еко-басейнів під ключ і з гарантією ви зможете отримати, співпрацюючи тільки з професіоналами. Зателефонуйте за телефоном гарячої лінії 0-800-502-901 та дізнайтеся, як придбати природний басейн зі знижкою.