Новини

Що краще: бетонний басейн або пластиковий

Будівництво басейнів у дворі будинку або на заміській ділянці – відмінне рішення для відпочинку та розваг. Ось тільки сам процес побудови скрутний. Покупцеві пропонують десятки варіантів, як за розмірами, так і за видами самих басейнів. Шукаючи рішення в бюджетному сегменті, майбутні власники цікавляться, що краще, бетонний басейн або пластиковий (поліпропіленовий).

Що краще: бетонний басейн або пластиковий

 

Обидва типи конструкцій мають ряд переваг перед дорогими готовими чашами з композитних матеріалів. По-перше, доступна вартість. Бетон і пластик – недорогі будівельні матеріали. Звідси і низька ціна готових конструкцій. По-друге, басейни з бетону і пластика (поліпропілену) можуть виготовлятися за кресленнями замовника. З конструкціями з композитів такий фокус не вдасться, так як чаші створюються тільки в заводських умовах.

Пластикові басейни: переваги і недоліки

Стандартні пластикові чаші відливаються в заводських умовах з поліпропілену. Якщо конструкція має великі габарити (для транспортування), то басейн виготовляють по частинах. На місці монтажу, чашу просто збирають, використовуючи полідіффузіонний зварювальний апарат. Компактний пристрій зварює пластик на молекулярному рівні, не залишаючи швів.

 

Що краще: бетонний басейн або пластиковий

 

Чаші з пластика легко транспортувати, модернізувати або ремонтувати. Тому поліпропіленові басейни користуються попитом у власників розважального та курортного бізнесу. Пластик не вигорає на сонці, не збирає на внутрішній поверхні сміття, бруд або рослинність з мікроорганізмами.

 

Що краще: бетонний басейн або пластиковий

 

Єдиний недолік поліпропілену – це міцність. В середньому, товщина стінок чаші коливається в межах 5-15 мм. Такого показника недостатньо, щоб витримати розширення льоду в басейні в зимовий час. До того ж, пластик легко пошкодити механічним шляхом.

Конструкції з бетону: переваги і недоліки

Бетонні басейни будуються двома способами:

  • На місці монтажу будівельники замішують розчин і виводять конструкцію. Процедура трудомістка і вимагає багато часу.
  • У заводських умовах відливаються бетонні плити, які на об’єкті просто збираються. Будівництво відбувається швидше. Плюс, повністю витримуються всі технології.

Що краще: бетонний басейн або пластиковий

 

У розрізі експлуатаційних властивостей, у бетонних басейнів вище міцність і довговічність. Конструкція прослужить мінімум 25 років. Чаші з бетону відмінно переносять будь-які погодні умови і допускають використовувати басейн в зимову пору року.

 

Що краще: бетонний басейн або пластиковий

 

Недолік всіх конструкцій з бетону в структурі матеріалу. Як би гладко будівельник не виводив внутрішні стіни басейну, шорсткості не уникнути. У чашах з бетону швидко заводяться бактерії і мікроорганізми, які потихеньку перетворюють басейн в болото. Бетонні конструкції вимагають особливого догляду – фільтраційним устаткуванням, використання хімічних реактивів, чистка вручну.

Що краще: бетонний басейн або пластиковий

У розрізі довговічності – однозначно, чаша з бетону прослужить на порядок довше, ніж пластиковий басейн. Встановивши павільйон, водні процедури на воді можна не припиняти цілий рік. Знадобляться тільки додаткові витрати на придбання фільтраційного обладнання та хімію для басейнів.

 

Що краще: бетонний басейн або пластиковий

 

На питання підприємців та власників дачних ділянок «Що краще: бетонний басейн або пластиковий» – відповідь очевидна. Чаші з поліпропілену практичні і не вимагають додаткових витрат на обслуговування. Звичайний навісний фільтр протримається басейн в чистоті весь літній сезон. При перших холодах, вода з ємності відкачується, чаша вручну очищується і консервується до наступного року.

 

Що краще: бетонний басейн або пластиковий

 

Не можна сказати, що пластикові басейни заборонено використовувати взимку. Для збереження цілісності чаші при замерзанні води, виробники рекомендують встановлювати павільйони і нагрівачі для води. З економічної точки зору, таке рішення не практично, але вельми популярне у дачників.