Новини

Композитна терасна дошка

Естетичний вигляд, довговічність і доступна вартість – три критерії, які залучають покупця до облицювання присадибної ділянки терасної дошкою. Однак виробники пропонують піти далі і вибрати продукцію за матеріалом виготовлення – дерево, полімер або пластик, які конкурують за якістю і ціною на українському ринку.

Композитна терасна дошка

Вироби з композитних матеріалів непорівнянні з натуральним деревом – власники дорогих терас з сибірської модрини, сосни або дуба впевнено доводять потенційним покупцям на негативи штучних виробів. Дерево міцніше і довговічніше. Дерев’яне облицювання виглядає дорожче і привабливіше, ніж композитна терасна дошка. Однак 99% споживачів віддають перевагу композитних матеріалів.

Вологостійкі і не залучають жучків з гризунами вироби представлені на ринку мільйоном модифікацій і відтінків – покупець підбере настил під дизайн заміської вілли, басейну або дачної ділянки. Полімерна дошка, в порівнянні з натуральним деревом, не потребує сезонної чищенні і хімічній обробці, про яку замовчують продавці. Досить шукати і вибирати терасну дошку з сучкам і деревним відтінкам – в XXI столітті довіртеся полімерних матеріалів.

Переваги композитних матеріалів

Композитна терасна дошка Декінг при монтажі гнеться і приймає необхідну власнику форму. Гнучкість проявляється при нагріванні полімеру. Причому композитна терасна дошка не розплавиться під прямими променями літнього сонця – полімеру потрібна температура понад 100 градусів за Цельсієм. З гнучким матеріалом простіше обшивати виступи і кути, створювати декорації і ступені. У порівнянні з натуральним деревом, витрата композитної дошки в квадратах знижується в 1,2-1,5 разів.

Міцність і довговічність полімерів програє виробам з дерева. Композитна терасна дошка прослужить 50-70 років, а натуральна деревина витримає 2-3 століття. Однак полімерні вироби не мають потребу в чищенні і щорічної обробці, а дереву критична цілісність захисного покриття, яке прагнуть пошкодити сонячні промені, негода і комахи.

Подряпини і відколи композитам не завдадуть шкоди, як і підвищена волога з перепадом температур. З дерев’яними виробами складніше – для підтримки цілісності конструкції, власнику належить просочувати дошки спеціальним вологостійким складом на полімерній основі.

Особливості монтажу

Композитна терасна дошка Якість перекриттів терасної дошки прямо пов’язане з підготовкою підстави. Виконавець зобов’язаний прорахувати і правильно виконати стяжку, а також спланувати відведення води. Матеріал стійкий до вологи і температур в плані руйнування, проте обійти фізичні закони, пов’язані з розширенням при нагріванні, неможливо. Тому і належить власнику грунтовно підготувати платформу для монтажу.

Під каркасом тераси створюють порожнечу, а між дошками залишають щілини для циркуляції повітря і вентиляції. При складанні настилу використовують лаги і опорні бруси, які не допускають торкання терасної дошки бетонної стяжки. Експерти рекомендують при монтажі користуватися тільки шурупами і не нехтувати установкою заглушок. Кліпси, початкові і проміжні скоби ставити тільки з оцинкованих або нержавіючих матеріалів.